Search This Blog

Saturday, May 29, 2010

PAPRIK AYAM




Jom layan paprik ayam, mas baru je masak, suami mas tiba2 je nak makan paprik ayam, paprik ni makan ngan donat,he..he.. betul ke tak cara ni, mas layan je, petang ni tetap masak nasi, suami mas ni tengah diet, nasi dia makan seminggu 2 ke 3 kali je, tu yang selalu buat roti...tak pe la, untuk che abang tercayang, tak kisah la..., mas pulak yang tak tahan nasi, tiap2 hari wajib makan...

Bahan - bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil- kecil
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 labu bawang besar - ditumbuk
  • 2 batang serai - dititik
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • 3 helai daun limau purut - dipotong nipis
  • carrot ,kacang panjang
  • sos tomato , sos cili , sos tiram - semuanya disukat sama banyak    ( 2 sudu besar tiap2 sos )
  • gula secukup rasa
  • 1 sudu besar air limau nipis
  • sedikit perasa
Cara - cara  :
  1. Ayam digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam setengah masak.Ketepikan.
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, daun limau purut ,serai dan cili padi hingga wangi.
  3. Masukkan sos tiram ,sos cili , sos tomato ,air limau nipis,kacau rata. Tambah air sedikir jika kuah terlalu pekat.
  4. Masukkan carrot , kacang panjang dan ayam. Kacau rata. Bila sayur dan setengah masak boleh diangkat dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.